'

Дигитална економија – WTF!?

Понравилась презентация – покажи это...
Слайд 0

Дигитална економија – WTF!? 27 Април, 2010


Слайд 1

Ко-основач и уредник @ IT.com.mk Основач и проект менаџер @ IWM Network Консултант за интерактивен маркетинг @ Blueliner Marketing Консултант за корисничко искуство (UX) @ OleOle Media


Слайд 2

Што е IT.com.mk? веб 2.0 медиум портал за информатичко-комуникациска технологија Нашата цел: Поддршка Едукација Промоција Развој на ИКТ во .МК На македонскиот ИТ потенцијал


Слайд 3

Микс помеѓу интерактивна маркетинг агенција и консалтинг компанија. Специјалности: Брендирање, Дизајн, Веб-развој, Е-маркетинг, Консалтинг Приватна компанија основана во Март 2008 година во Македонија. Основачи: Дамјан Арсовски и Столе Лазаревски.


Слайд 4

Интернет маркетинг агенција лоцирана на Wall Street во Њујорк со повеќе од 150 вработени низ светот. Основана во 2003. Локални канцеларии во: САД, Индија, Бангладеш и Кина Реномирани клиенти како:


Слайд 5

Економија? Економија = начините на кои луѓето ја користат околината и општеството за да ги исполнат своите материјални потреби. Вклучува производство, размена, дистрибуција и конзумирање на добра и услуги.


Слайд 6

Дигитална економија? 1) Економија базирана на електронски добра и услуги кои се произведени преку е-бизнис и се продадени/купени преку електронски пат. 2) Бизнис со електронски менаџмент и продукција кој активно користи интернет и веб технологии за да комуницира со своите партнери, потрошувачи и да извршува разни трансакции.


Слайд 7

Пример #1


Слайд 8

Пример #2


Слайд 9

Пример #3


Слайд 10

Пример #4 Тихомир Цветкоски е 24 годишен музичар од Прилеп кој свири и пее во живо на секаков вид на веселби... но тоа го прави на еден поинаков начин - преку Skype. Тихомир наплаќа по 100 долари од час за македонците во странство, додека за ангажман во државава, неговата цена изнесува по 1.000 денари/час.


Слайд 11

Пример #5


Слайд 12

Пример #5 (...) Луѓе кои до овој момент ги немам видено во живо и запознаено.


Слайд 13

Пример #5 (...)


Слайд 14

Пример #5 (...)


Слайд 15

Традиционален маркетинг


Слайд 16

Модерен маркетинг


Слайд 17

Совети за веб дизајн


Слайд 18

Што е веб дизајн? ДЕКОРАЦИЈА КОМУНИКАЦИЈА


Слайд 19

"Дизајнот не е само како изгледа вашиот продукт. Дизајнот е исто и како работи...” - Стив Џобс


Слайд 20

ИМАЈТЕ СТРАТЕГИЈА.


Слайд 21

Дефинирајте ја потребата... Која е целта на вашиот бизнис? Зашто ви е потребен сајт? Како ќе им користи на посетителите? Што ќе понудите на сајтот? Кои производи? Што е тоа што ќе го добиете од сајтот? Зошто посетителите би го користеле сајтот?


Слайд 22


Слайд 23

Ако прашањето е погрешно или лошо дефинирано, тогаш... одговорот е ирелевантен.


Слайд 24

КЛИЕНТОТ Е СЕКОГАШ ВО ПРАВО... ... ОСВЕН КОГА НЕ Е!


Слайд 25


Слайд 26


Слайд 27

ОБЈАСНЕТЕ ЈА ПОТРЕБАТА.


Слайд 28

Од кај ти се плочките?


Слайд 29

Од кај ти се плочките? ...


Слайд 30


Слайд 31

IT.com.mk редизајн


Слайд 32

Идејата... вашето најмоќно оружје


Слайд 33

Идеја = иновација Од грчки: ???? Претставува резултат на мисловен процес. (мисла, концепт) Капацитетот да се создаде и да се разбере значењето на идејата се смета за клучна особина на модерниот човек.


Слайд 34

"Може да убиете човек, но неможете да ја убиете неговата идеја [ако се реализира навреме]."


Слайд 35

Дали твојата идеја е добра идеја?


Слайд 36

Можеби да...


Слайд 37

А можеби и не...


Слайд 38

Како да дознаете? Размисли што значи твојата бизнис идеја за луѓето околу тебе, што им нуди а што бара од нив за возврат? Истражете ја идејата детално, концентрирајте се на локално, но и на глобално ниво... (глобализација!) Проценете дали пазарот е спремен? (распрашајте се наоколу) Проценете дали имате време и ресурси за да ја реализирате?


Слайд 39

Доколку навистина верувате во својата идеја, бидете храбри (глупави) и реализирајте ја без оглед на сите околности...


Слайд 40


Слайд 41

Како до добар дизајн? Логика на нештата Ваши идеи X Туѓи идеи


Слайд 42

СОДРЖИНА!


Слайд 43

Каде е содржината!?


Слайд 44

ИНТЕРНЕТ МАРКЕТИНГ


Слайд 45

Google Analytics


Слайд 46

SEO


Слайд 47

SEO


Слайд 48

Корисниците на сајтот?


Слайд 49

Pay Per Click – Facebook, Adwords…


×

HTML:

Ссылка: