'

ДЖУМЛА! 1.6 Какво да очакваме?

If you like this presentation – show it...

Slide 0

ДЖУМЛА! 1.6 Какво да очакваме? Джумла! 1.6 бета ще бъде реализирана в началото на август. Какви са промените? www.joomla-bg.com


Slide 1

Този, който отхвърля промяната, е архитекта на разрухата. Единствената човешка институция, която отхвърля прогреса е гробището. Харолд Уилсън Промяната винаги се изисква, за да се развива един софтуер. Джумла! 1.6, не е изключение. Лошите новини...


Slide 2

Системни изисквания Съществени промени в системните изисквания: PHP 5.2+ MySQL 5.0.4+ Джумла! 1.6 няма да работи на нищо по-старо Проверката на параметрите на Вашият хостинг доставчик, повече не може да бъде пренебрегвана. Хостинги работещи с морално остарели версии на PHP и MySQL, няма да поддържат Джумла! 1.6.


Slide 3

Дизайн на приложенията Джумла! 1.6 няма да има режим на съвместимост. Приложенията трябва да работят в режим 1.6 ACL не е напълно съвместим със старите версии Презаписването на шаблоните по подразбиране ще се променят Ще има пакет за съвместимост за стари версии JForm (<params> стават на <fields>) Разработчиците на приложения трябва да скочат към Джумла! 1.6. Ако приложението е написано за Джумла! 1.5 API, Вие сте в добра позиция. Ако Вашето приложение разчита на режима на съвместимост, то няма да работи на Джумла! 1.6. Малки промени в кода ще се изискват, за да може Вашето приложение да използва възможностите на ACL.


Slide 4

Премахнато API patTemplate, DOMIT, PEAR phpgacl (пренаписан в фреймуърка) phpInputFilter, phputf8, tcpdf xstandard editor Потребителите на patTemplate трябва да използват JView. Вградената Поддръжка на XML в PHP5, обезсмисля DOMIT (който вече не се поддържа.


Slide 5

Преместени Openid библиотеките към самата добавка Geshi библиотеките към самата добавка


Slide 6

Основни промени Секциите са премахнати (сливат се с категориите) Статиите избрани за заглавната страница, вече ще се наричат “избрани” Компонентът в сайта com_user става com_users Mootools 1.2 (целта е да може да се ползва и jQuery едновременно) Всички изгледи в сайта са с нов дизайн Вече няма да има секции и категории, а само категории, с неограничен брой поднива. Това ще има ефект върху изгледите в сайта, както и в менютата. Ще се направят всички усилия Джумла! да е съвместима с jQuery.


Slide 7

Основни промени Менюто mod_mainmenu става mod_menu Параметрите ще се записват в JSON, а не в ini файлове Езиковите файлове трябва да бъдат пренаписани, за да са в съответствие с ini стандарта Някой адреси (URL) ще се променят Езиковите дефиниции няма да могат вече да съдържат интервали и тирета. Всички езикови файлове в ядрото биват преработвани в момента. Адресите ще се променят най-вече заради отпадането на категориите.


Slide 8

Обновяване На този етап ефектите от обновяване от версия 1.5 не могат да бъдат измерени. Очаква се на по-късен етап да бъде разгледано.


Slide 9

Добрите новини... Винаги има и добри новини...


Slide 10

BlueStroke Обновен административен панел.


Slide 11

Менюта Експериментира се с някоколко различни структури на менютата.


Slide 12

Нови функции Запис и добавяне на нов Запис като копие Целта е да се подобри функционалността. Особенно когато се оперира с големи масиви от информация вкарвани на ръка.


Slide 13

Кошче Интегрирано кошче за всички обекти. Всяко едно нещо, което бъде изтрито може да бъде възстановено.


Slide 14

Множество групи Един потребител вече може да бъде в повече от една група.


Slide 15

Управление на групи Групите вече могат да бъдат създавани и редактирани.


Slide 16

Преференции на групите Може да се редактират възможностите за достъп на всяка група.


Slide 17

Нива на достъп Нивата на достъп могат да бъдат редактирани, променяни или да добавяте нови такива.


Slide 18

Кой какво да вижда? Можете да контролирате кой, какво да вижда.


Slide 19

ACL терминология Type I правила (права на групите) (какво мога да правя) Type II правила (какво мога да правя с всеки определен обект) Type III правила (нива на достъп) (какво мога да виждам) Type I се свеждат до групите потребители. Type III задава кой какво може да вижда. Type II например ще дава възможност да добавяте статии само в определени секции и категории.


Slide 20

Параметри на табове Настройките са вече в табове, за по-лесна навигация.


Slide 21

Нива на категориите Вече можете да създавате, категории, подкатегории и така докато искате.


Slide 22

Опции в категориите Категориите идват с повече параметри, мета данни и ключови думи.


Slide 23

Подобрения в менютата Редица подобрения в управлението на менютата. Те са вече пряко свързани с модулите.


Slide 24

Нови филтри и масови промени Можете да обновявате с едно действие определени параметри на менютата. Добавени са и нови филтри.


Slide 25

Промяна на връзките Промяната на вида на връзките ще става с по-малко натискания.


Slide 26

Мета данни Мета данните ще са вече налични и на ниво връзка в меню.


Slide 27

Промяна на вида С едно натискане и вида на връзката се променя.


Slide 28

Приложения Инсталирането на приложения се подобрява.


Slide 29

Един екран Всички приложения са вече на един екран.


Slide 30

Откриване на приложения Особенно големи приложения, ще могат да бъда качвани чрез FTP и след това “открити” от Джумла!


Slide 31

Пренасочване Вградено пренасочване на адреси (пр. Mysite.html към moiatsite.html)


Slide 32

Други подобрения Фокус към ползваемостта Добавките могат да променят всички форми ползващи JForm Потребителски профили Мета данни tp=1 може да бъде изключвано


Slide 33

Други подобрения Презаписване на всички изгледи в административния панел Вграден редактор CodeMirror TinyMCE е обновен до версия 3


Slide 34

Какво следва? Да се поправят нещата, които не работят Поправка на Type II правилата за достъп Дизайна в сайта да бъде с изчистен код Добавяне на приложения за коментари и рейтинг Поправяна на редица добавки.


Slide 35

Включете се!!! http://groups.google.com/group/joomla-dev-cms Изпратете пачове или нови функции


Slide 36

Бета версия и след това? Бета версията трябва да излезе около 3-ти август 2009. След това няма да има нови функции. Колкото трябва бета версии, за да стане кода стабилен (едва ли повече от 3 или 4)


Slide 37

Благодаря Ви!!! Презентацията използва изцяло материалите на Андрю Еди, за новостите в Джумла! 1.6 Изработена от Иво Апостолов. Ivo@joomla-bg.com / www.joomla-bg.com


×

HTML:

Ссылка: