'

Маркетинг преку социјални медиуми

Понравилась презентация – покажи это...
Слайд 0

Маркетинг преку социјални медиуми Александар Атанасов Е-Маркетинг во Трговски центар iBrand.мк @AleksAtanasov


Слайд 1

www.themegallery.com Company Logo


Слайд 2


Слайд 3

86% од луѓето ги прескокнуваат TВ рекламите Company Logo


Слайд 4

Традиционален vs Нов маркетинг Прекинување наспроти заработување на вниманието Еднонасочна наспроти двонасочна комуникација Неефективен наспроти таргетиран маркетинг и мерливи резултати Еднократни активности наспроти градење односи, заедница на обожаватели и сопствени медиуми


Слайд 5

Онлајн рекламирањето најголема опасност за ТВ медиумите?


Слайд 6

Техники за онлајн маркетинг


Слайд 7

Техники за онлајн маркетинг 1. SEO и веб аналитика 2. Блог, white paper, е-книги и текстови, видео канали – content marketing.  3. Одржување односи со купувачи преку E-newsletter и email маркетинг 4. Социјални медиуми – LinkedIn, Facebook и Twitter.  5. Оптимизирање на перформансите на сајтот. 6. Платени огласи.


Слайд 8

Социјални медиуми 1.Плански приод: стратегија, цели, канали. 2.Ресурси и комуникација: буџет и менаџер, специјалист за СМ. 3. Содржина: програма за објави 4. Мерење и анализа на резултатите


Слайд 9

Ориентација спрема цел Подигнување на свесноста за производ, понуда, бренд Стекнување нови купувачи Задржување на постојаната потрошувачка база Корисничка поддршка Поголема продажба


Слайд 10

Community manager гласот на компанијата и располагаат со исклучителна способност за поврзување (комуникациски и социјални вештини) знаат зад што стоиме, што компанијата претставува и која вредност треба да ја истакнеме.  Лесно пренесување на важни пораки (имаат страст за брендот и способни се да одговорат 24/7)


Слайд 11

Зошто купувачите се “спријателуваат” со брендови на СМ да им “дадат шанса” и дознаат повеќе пред да се посветат  да им покажат на другите дека се фатиле со “кул” партнер (асоцијација со јак бренд пред пријателите – имам Apple, Nike итн) т.н. врски за “спонзорства” (ова се сегментите кои бркаат попусти, наградни игри и специјални понуди). врски за забава (сегменти кои бараат ексклузивна и забавна содржина, нови производи, совети и сл).


Слайд 12

“За да бидете дел од заедницата, мора да станете активен член во неа.” - Brian Solis 


Слайд 13

www.themegallery.com Company Logo


Слайд 14


Слайд 15

Каде се купувачите? 51% од Facebook фановите е повеќе веројатно да купат од брендовите кои ги следат на Facebook 79% од Twitter следбениците е повеќе веројатно да ги препорачаат брендовите кои ги следат #smmenager


Слайд 16

Зошто маркетинг преку СМ? 930.000+ профили на Facebook* Зголемување на времето поминато на Интернет Можност за голема интеракција, започнување дискусии Двонасочна комуникација со купувачите Запознавање со понудата Зголемување на продажбата Воспоставување на сопствени канали за промоција и заедница публика на брендот


Слайд 17

Информациите не наоѓаат нас


Слайд 18

Facebook ads vs Paid search


Слайд 19

Што ги мотивира корисниците да “Лајкнат” компанија, бренд


Слайд 20

Facebook страница како mini-hub www.themegallery.com Company Logo


Слайд 21

47% конверзија на фанови со Welcome таб


Слайд 22

Апликации за креирање на посебни табови Инсталација преку Facebook developer app iFrameWrapper Custom Welcome page and Tabs Tabpress Involver Buddymedia WildFire FacebookTabsite


Слайд 23

“Животот” на еден пост Просечната објава допира до 17% од фановите Постот се задржува во news feed во просек до 3 часа Коментарите се 4x помоќни од Like-овите Facebook следи повеќе мерки за да одреди Afinity


Слайд 24

NFO – news feed optimization EdgeRank 1. Affinity - the number of times 2 people (or a person and a page) have interacted 2. Weight - the number of times users have interacted (commented, liked) with the content in question 3. Recency - the time since the content was posted, note that Facebook moves and changes very quickly. Привилеги за прикажувања на wall: Upload на видео Фотографии Линк Статус Коментар Like


Слайд 25

Акции за зголемување на интеракција и фанови Mултимедијлна содржина – фотографии, видеа Ги стимулираме фановите да постираат, Facebook group, Live video со Vpype Коментирање на албуми и линкови (се појавува во Top news) Статуси со 5 и повеќе лајкови се појавуваат во Top news Like other pages - partnership Фреквенција на постови - вистинскиот тајминг


Слайд 26

Facebook ads


Слайд 27

Мерење и анализа Google Docs – следење на тие со голем reponse rate и повторување на слични Facebook insights EdgeRankChecker Fangager Vitrue, Facebook page grader Идентификување и наградување на најактивниот месечен фан


Слайд 28


×

HTML:

Ссылка: