'

Зошто го идеализираме хактивизмот и зошто ни е потребен

Понравилась презентация – покажи это...
Слайд 0

Зошто го идеализираме хактивизмот и зошто ни е потребен 25.02.2012 http://www.radiomof.mk/engage/


Слайд 1


Слайд 2

Листа на мети на Anonymous oд 2006 до денес: Сциентолошка црква владини сајтови на Иран за време на „Зелената револуција“ сајтови на политички партии во САД PayPal, Mastercard, Visa, Bank of America во одмазда за Wikileaks владини сајтови на Зимбавбе Боливуд владини сајтови на Египет и Тунис за време на „Арапската пролет“ пробив на безбедносната фирма HBGary која работи со американската влада Sony Шпанската полиција сајтови на владата на Малезија NATO, CIA, хрватскиот претседател, грчката влада... http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_events_involving_Anonymous


Слайд 3

Anonymus вели дека се борат за:


Слайд 4

Но, се сеќавате на LulzSec? Од мај до јуни 2011-та ги хакна Pbs.org заради што телевизијата несоодветно го претстави изворот на Wikileaks, Бредли Менинг. Го хакнаа Sony Pictures чисто од забава. Го хакнаа Сенатот на САД, Fox.com, EvE Online, сајтот на CIA. Заедно со Anonymous му се заканија на PayPal и на FBI. Стартуваа Operation #AntiSec…


Слайд 5

... по 50 дена.


Слайд 6

АCTA, SOPA, PIPA, HADOPI... Кој ја има контролата врз пиратеријата Интернетот?


Слайд 7


Слайд 8

Повелете, прочитајте за ACTA... http://ec.europa.eu/trade/creating-opportunities/trade-topics/intellectual-property/anti-counterfeiting/ http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Counterfeiting_Trade_Agreement http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2011/may/tradoc_147937.pdf


Слайд 9

„Ние не ‘сурфаме’ и интернет за нас не е само ‘местo’ или ‘виртуелен простор’. Интернетот за нас не е нешто што е надвор од реалоста, но дел од неа: невидлив, но постојано присутен слој кој се меша со физичката околина. Ние не користиме Интернет, ние живееме на Интернет и задно со него.“ – цитат од текстот „We, The Web Kids“ на Owni.eu.


Слайд 10


Слайд 11

Протести во Полска, Шведска, Германија, на 11.02 и во стотина европски градови... * Фотографија via http://9gag.com/gag/2579331


Слайд 12

„Јас сум песимист кога се работи за регулирање на индустрија, која не се адаптирала на дигиталната ера, преку санкции наместо според пазарни мерки.“, вели бугарскиот министер за економија Трајчо Трајков за АCTA. „Оваа дебата треба да биде заснована на факти, не на дезинформации и гласини што ги доминираа друштвените мрежи и блогови во последниве неколку недели.“, вели евро-комесарот за трговија Карел Де Гучт. „Првин сакам да се извинам на моите деца. Потоа им одговорив на сите кои ми пишаа. Бидејќи ги има се повеќе и повеќе, сакам да им одговорам јавно на сите. Сакам да се извинам дека ја спроведов мојата должност како службеник, но не и мојата должност како граѓанин.“, вели словенечката амбасадорка Хелена Дрновжек Зорко.


Слайд 13

Дали ACTA ќе биде прифатена од ЕУ?


Слайд 14


Слайд 15

Дали ќе се појават нови, подобро спакувани договори кои ќе имаат за цел да ја спречат пиратеријата и да се обидат да го регулираат Интернетот?


Слайд 16


Слайд 17


Слайд 18

Пораката до властите е јасна. Светот им припаѓа на сите 2.267.233.742 интернет корисници. *статистиката е од http://www.internetworldstats.com/stats.htm ** сликата е на martinkrolikowski/Flickr


Слайд 19

Хактивизам во Македонија?


Слайд 20

Нема хактивизам. Има национализам.


Слайд 21

Виктор Арсовски @ViktorDano Благодарам за вниманието,


×

HTML:

Ссылка: