'

Вовед во застапување на интернет

Понравилась презентация – покажи это...
Слайд 0

www.metamorphosis.org.mk Вовед во застапување на интернет Обука за користење на социјални медиуми за демократија Фондација Метаморфозис, 23.03.2010


Слайд 1

Проект: Социјални медиуми за демократија Општа цел: демократски развој во Македонија преку употреба на нови технологии – социјални медиуми и содржини креирани од граѓани Цел на проектот: стекнување на технички и лидерски способности кои ќе им овозможат на НВОи и индивидуални активисти да ги користат како средство за позитивна социјална промена за одредени важни каузи www.metamorphosis.org.mk


Слайд 2

www.metamorphosis.org.mk Застапување преку блог Користење на блог за борба против неправда Предности: бесплатно/евтино лесно персонализирање интерактивност коментирање поделена работа помеѓу авторите мултимедија


Слайд 3

Кој треба да отвори блог за застапување? Зборување за друг Имаш ли право? Контакти со блиските - согласност Блогот може и да и наштети на каузата www.metamorphosis.org.mk


Слайд 4

Видови на блогови за застапување Блог за криза Неправда што може брзо да се реши Кратка временска рамка Релативно јасни цели Блог за проблем Постојна ситуација за која нема брзо или лесно решение Долгорочна временска рамка Неколку комплексни барања Блог за криза во блог за проблем Неправдата не е решена за брзо време www.metamorphosis.org.mk


Слайд 5

Што му треба на секој блог за застапување? www.metamorphosis.org.mk


Слайд 6

Основни информации Што? Зошто? Кој? Кога? Како? ? За нас www.metamorphosis.org.mk


Слайд 7

... Новини Јасна цел мисијата на блогот во една реченица Страница: „Како да се вклучиш?“ Имејл адреса www.metamorphosis.org.mk


Слайд 8

Креирање на блог за застапување www.metamorphosis.org.mk


Слайд 9

1. Избирање цел Информирање Притисок Специфична промена Генерална реформа Важно за: Дефинирање на стратегијата Мотивирање на доброволците Дефинирање на успехот www.metamorphosis.org.mk


Слайд 10

2. Формирање на тимот Сам Со тим: Писатели – потреба за редовно објавување постови (најмалку секој втор ден) Програмер Дизајнер Лице за остварување контакти Преведувач www.metamorphosis.org.mk


Слайд 11

3. Градење на блогот Основни информации Слики – Flickr Zeitgeist Видео – YouTube, Dailymotion Беџ – работа на дизајнерот Врски со други акции Тагови - Technorati www.metamorphosis.org.mk


Слайд 12

4. Промоција Одредување на целта: лице или група кои имаат моќ да ја поправат неправдата ? притисок www.metamorphosis.org.mk


Слайд 13

Влијание на блогот врз владата www.metamorphosis.org.mk


Слайд 14

Контакт со медиумите Кој треба да биде информиран? Локални медиуми Меѓународни медиуми Видливоста и лесниот пристап се обратно-пропорционални 2. Кој е доволно слободен да известува? Слободата и лесниот пристап се обратно-пропорционални www.metamorphosis.org.mk Влијание на блогот врз владата


Слайд 15

… Контакти на членовите во медиумите Соопштение за јавност Брзи и прецизни одговори, цитати Поврзување со блогот www.metamorphosis.org.mk


Слайд 16

Ти си водач на заедница организирај и мотивирај Познавај ја твојата заедница Влијатели Стручност Идеи за подобрување на кампањата Анкети за нови акции: Freepolls, Pollhost Посетеност: Clustermaps Одбери акција www.metamorphosis.org.mk Блогот – центар за акција


Слайд 17

Можни акции Потпиши е-Петиција: Тhepetitionsite, iPetitions Пиши му на твојот политички претставник Бојкотирај Х производ – беџови Потпишување на ветување – PledgeBank Организирај офлајн акција Засилување на замолчениот говор Направи видлив знак www.metamorphosis.org.mk


Слайд 18

Мобилизирај ја твојата заедница www.metamorphosis.org.mk


Слайд 19

www.metamorphosis.org.mk Пишување за на веб Обука: Социјални медиуми за демократија Скопје, 23.03.2010


Слайд 20

www.metamorphosis.org.mk Факти Пишувањето за на веб е многу поразлично од пишување на документи 79% од корисниците ја скенираат страницата намсто да ги читаат сите зборови Читањето од екранот на компјутерот е 25% побавно од читањето печатено издание Содржината за веб треба да има 50% зборови од содржината која би се печатела


Слайд 21

www.metamorphosis.org.mk Пишување за на веб Поделете ги долгите документи Најважната содржина на врвот Кредибилитет Јасно и конкретно изразување Свежи информации


Слайд 22

www.metamorphosis.org.mk Скенирање на содржина Пишувај за скенирање Истакнување на зборови Не користи сина боја Користи листи Секој параграф нека биде нова идеја


Слайд 23

www.metamorphosis.org.mk Пишувај за да биде прочитано Наслов Листи Објаснувања Линкови


Слайд 24

www.metamorphosis.org.mk Што да се избегнува Кликни тука На овој линк На оваа веб страница


Слайд 25

Анонимно блогирање Не користи лични информации Користи псевдоним Не користи платено блогирање или е-пошта Користи е-пошта со лажни информации Користи различни компјутери Користи апликации за анонимно сурфање: Tor, Wordpress www.metamorphosis.org.mk


×

HTML:

Ссылка: