'

Тутанкамон

Понравилась презентация – покажи это...
Слайд 0

Тутанкамон


Слайд 1

Тутанкамон – Детето Фараон Тутанкамон е египетски фараон от 18-та династия, царувал през 1333–1324 пр.Хр. Той става фараон едва осемгодишен, и умира млад – едва на 19 години. Ранната му смърт е давала повод на много учени да предполагат, че смъртта му е била насилствена, като най-известната хипотеза определя като причина за смъртта му удар по тила. Тутанкамон


Слайд 2

Причината за смъртта на Тутанкамон Според повечето изследователи смъртта му е причинена от силен удар по тила. Някои по-нови изследвания сочат като по-вероятна причина гангрена на левия крак /инфекция след счупване на крака/, съчетана с усложненияот малария. Доктор Ричард Бойер от Главния детски медицински център в Солт Лейк Сити прави изследвания на рентгенови снимки на мумията на Тутанкамон, правени през 1968 г. Учените установяват, че тялото има странна извивка на гръбначният стълб и връзката в горната част на гръбнака. Това са симптоми, сходни със синдрома на Клипел-Файл. При болния се откриват сплитания на прешлените,той не може да движи нормално главата си. При завъртане такъв човек трябва да извърта цялото си тяло.


Слайд 3

Долината на царете


Слайд 4

Хауърд Картър – откривателя на гробницата Гробницата е открита в Долината на царете през 1922г. от английския археолог Хауърд Картър. Гробът на Тутанкамон е единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет.


Слайд 5

Златната маска на Тутанкамон Безспорно най-ценният артефакт е златната погребална маска на Тутанкамон, инкрустирана със син лазурит.


Слайд 6

Тронът на Тутанкамон Тутанкамон и неговата съпруга Анхес-ан-Амон. Релефно изображение на облегалото на тронното кресло на Тутанкамон.


Слайд 7

Златния съркофаг Тутанкамон е положен в 4 позлатени ковчега поставени един в друг, 3 саркофага, всички положени в ковчег от червен кварцит.


Слайд 8

Гробницата на Тутанкамон В Музея в Кайро са изложени и над 1700 предмета, намерени в гробницата на Тутанкамон. Много други с по-малка стойност се пазят в складовете. Две дълги зали и едно по-малко помещение са изпълнени с многобройните експонати.


Слайд 9

Запазената гробница Младият фараон става едва ли не, е най-известния владетел на Древен Египет след откриването на гробницата му, макар че не е оставил забележима следа в своето управление. Популярността му се дължи както на уникалността на разкритието.


Слайд 10

Проклятитето на Тутанкамон Слухът за него се разпространява след смъртта на лорд Карнарвън, финансирал експедицията. Според слуховете „смъртта долита на бързи криле при този, що е дръзнал да наруши спокойствието на фараона“.


Слайд 11

Моето мнение Аз мисля,че гробницата на Тутанкамон е една от най-големите археологически находки. Впечетлявя ме теорията за “Проклятието на Тутанкамон”. Надявам се и вие да се вплечетлите от нея. Бих се радвала,ако посетя Долината на царете.


Слайд 12

КРАЙ Изготвила : Гергана VIIa


×

HTML:

Ссылка: