'

Интернет заплахи

Понравилась презентация – покажи это...
Слайд 0

Интернет заплахи Митове и факти


Слайд 1

Децата си губят времето в Интернет НЕВЯРНО Над 80% от учениците използват Интернет за дейности, свързани с училище (общоевропейско изследване)


Слайд 2

Непознатите хора са най-голямата заплаха за децата в Мрежата НЕВЯРНО Сексуалната злоупотреба е най-страшното последствие от безотговорното поведение онлайн, но мнозинството от децата са подготвени да се предпазят. В повечето случаи заплаха за децата са действията на познати хора, например онлайн тормозът от страна на връстници.


Слайд 3

Децата нямат вина, че ги тормозят в Интернет ВЯРНО Всеки може да стане жертва на онлайн тормоз. Много е важно в такъв момент свидетелите да покажат, че не одобряват това поведение и да подкрепят емоционално “жертвата”.


Слайд 4

Информацията в Интернет може да е грешна ВЯРНО В Интернет има всякаква информация: качествена, подвеждаща, обективна, грешна. Проверявай източниците и винаги сравнявай информацията поне в три различни сайта.


Слайд 5

Мога да контролирам информацията за себе си в Интернет ВЯРНО Повечето от личната информация в Интернет се качва от самите потребители. Ти избираш твоята онлайн репутация. Ако попаднеш на съдържание, което те притеснява, сигнализирай веднага на web112.net


Слайд 6

Нормално е тийнейджър да си публикува голи снимки НЕВЯРНО Само 4% от тийнейджърите публикуват открито сексуални снимки. Те се разпространяват обаче сред тройно по-широка аудитория.


Слайд 7

Потребителите в Интернет не са анонимни ВЯРНО Повечето потребители могат да бъдат локализирани за минути, дори да са скрити зад псевдоним.


Слайд 8

Видео игрите провокират агресия НЕВЯРНО Насилието в игрите се отразява отрицателно само на тийнейджъри, притежаващи определени негативни личностни характеристики като раздразнителност, депресия, гняв, незаинтересованост към чувствата на другите, липса на дисциплина и на чувство за отговорност.


Слайд 9

Провокативните профили са опасни ВЯРНО Такива профили създават лошо впечатление у другите, че сме повърхностни или несериозни и могат да привлекат вниманието на злонамерени хора.


Слайд 10

Има кой да ми помогне, ако изпадна в опасност онлайн ВЯРНО Ако изпаднеш в затруднение, обърни се към доверен приятел, учител или родител, за да споделиш. Може да потърсиш анонимна помощ на Българската линия за онлайн безопасност (БЛОБ) на телефон 124 123.


Слайд 11

Кои сме ние? Национален център за безопасен Интернет Подпомага отговорната, позитивна и безопасна употреба на Интернет и мобилни телефони, Safenet.bg Член на INSAFE мрежата на европейски центрове от 2008 г. и на Международната асоциация на интернет-горещи линии INHOPE от 2006 г. С подкрепата на: Програма “Безопасен Интернет” на ЕК Фондация „Оук“ Обществен съвет от 22 държавни, частни и неправителствени институции и организации


Слайд 12

Основни дейности Повишаване на информираността на обществото Обучения на деца, родители, учители, съдии, прокурори, полицейски служители; информационни кампании; застъпничество; публикации; онлайн материали Борба с вредното и незаконно съдържание и поведение онлайн Гореща онлайн линия за подаване на сигнали, Web112.net Консултиране и подкрепа на млади хора по темата онлайн безопасност Българска телефонна линия за онлайн безопасност (БЛОБ), Blob.bg, тел. 124 123 (15 ст./разговор)


Слайд 13

Заедно да направим Интернет по-добро място Когато попаднете на нередно онлайн съдържание или поведение, подайте веднага сигнал на web112.net Ако сайтът предлага такава възможност, докладвайте на администраторите. Не трийте информацията, защото по-късно може да бъде ценно доказателство срещу нарушителя. Потърсете повече информация на www.safenet.bg Свържете се с консултант на www.blob.bg Потърсете подкрепата на родител, учител или друг възрастен, на когото имате доверие.


Слайд 14

За повече информация посетете www.saferinternet.org www.safenet.bg www.web112.net www.blob.bg


×

HTML:

Ссылка: