'

Разходка из Габрово град на смеха

Понравилась презентация – покажи это...
Слайд 0

Разходка из Габрово град на смеха III a клас ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”


Слайд 1

Това е нашият град от високо


Слайд 2

Любопитно, забавно, интересно Най-дългият български град – 25 км Близо до града е географският център на България Римска крепост в местността Градище Планета Габрово – открита 1976 г. от руския астроном Николай Черних Карнавал през месец май


Слайд 3

Седемте чудеса на Габрово е полушеговит списък от „забележителности“ Паметник в реката – паметник на Рачо Ковача на остров в река Янтра. Кораб в гората – постройката на болница за белодробни заболявания, има формата на кораб. Построена е от Пенчо Семов, индустриалец. Габровци я наричат „Парахода“. Дърво насред пътя – столетно дърво в близост до паметника на Рачо Ковача. Стълба за никъде - стъпала сред дърветата (близо до Дома на културата. Планета Габрово (Астероид 2206-Габрово). 3 мадами под водата - композиция от три голи, къпещи се жени, държащи риба в шадравана пред хотел „Янтра“. Конниците, които са на покрива на Дом на Културата. Някои от тях ние нарисувахме, а други – видяхме. Александрина Райнова – 10 г.


Слайд 4

Паметник на Васил Априлов През 1835 г. в Габрово е открито първото българско взаимно училище. Много хора по това време мислели за това, но идеята дошла от Васил Априлов и Николай Палаузов, български търговци, родом от Габрово, преселени в Одеса. Днес в сградата зад паметника се намира Априловска гимназия.


Слайд 5

Паметник на Рачо ковача в реката Габрово възниква през средните векове близо до старопланинските проходи. Според легендата селището е основано от Рачо Ковача,но категорични доказателства за това няма. В годините на османското владичество Габрово е голям занаятчийски и търговски център. Развиват се 26 занаята - ковачество, оръжейничество, ножарство, чаракчийство, грънчарство, гайтанджийство, кожарство, бубарство и много още.


Слайд 6

Историческия музей на Габрово Тук се съхранява първата българска банкнота със сериен № 000001 от 1881 г, една от трите златни монети на Филип Македонски от трети век пр.Хр. и най-добре запазената в България ризница от девети век.


Слайд 7

На празника на училището – 11 май посетихме Музея на образованието. Екскурзоводката ни разказа за известни български възрожденци – Васил Априлов, Петър Берон, Паисий Хилендарски и др. Разгледахме първия учебник - “Рибен буквар” и първия глобус. Видяхме как е изглеждала класната стая на тогавашните ученици. Те са писали на пясък, с калем и с перо. Показаха ни табелки за послушните и за палавите деца. В двора на музея се намира гробът на Васил Априлов. Калоян Колев – 9,5 год. Музей на образованието


Слайд 8

Априловото школо


Слайд 9

Ран Босилек детски писател Музей - Дечкова къща


Слайд 10

Габрово е известен като столица на хумора и сатирата и е много интересен.Тук е единствената огромна черна котка със срязана опашка. Имаме интересен карнавал всяка трета събота от месец май. В градинката до театъра може да се види статуя на мечка.  Сътворена е през 1961 година. Виктория Колева – 9 год.


Слайд 11

Дом на хумора и сатирата


Слайд 12


Слайд 13

През есента посетихме музей Етъра. Там разгледахме старите къщи, работилниците и дюкяните. Видяхме как се правят свирки, стомни, ножове, калпаци, килими и др. Ядохме захарни петлета и симити. Показаха ни интересни мостчета, столчета и маси. В малката рекичка пускахме стотинки за късмет. Музеят е изграден по проект на Лазар Донков. Официално е открит на 7 септември 1964 г., но е обявен за национален парк след 3 год. Днес е паметник на културата. Етнографски комплекс Етъра


Слайд 14


Слайд 15

Габрово в рисунки Пламен Алекс Габи Вики Натали Стефчо


Слайд 16

Габрово в рисунки Габриела Мелани Йоанна Калоян


Слайд 17

Работа по проекта


Слайд 18


Слайд 19

Захарни чудесии с вкус на пластелин Готови за карнавал Рачо ковача Практически задачи Габровска котка


Слайд 20

Учениците


Слайд 21

СВЕТЪТ Е ОЦЕЛЯЛ, ЗАЩОТО СЕ Е СМЯЛ!


Слайд 22

До нови срещи III а клас Преподавател: Нина Кънева email: nina_c06@abv.bg Сайт на класа: http://www.vijte-aklas.hit.bg/


×

HTML:

Ссылка: