'

Възнесение Господне

Понравилась презентация – покажи это...
Слайд 0

Възнесение Господне


Слайд 1

Спасовден Възнесение Христово се празнува 40 дни след Великден, винаги в четвъртък Защо Възнесение Господне се нарича Спасовден?


Слайд 2

Преди възнесението Защо Христос се възнася след 40 дни? Учениците са готови да разберат защо Христос се възнася и къде отива: “И отвори им се умът...” Готови са да проповядват на всички народи Готови са да приемат Светия Дух


Слайд 3

Възнасянето на Христос като раздяла Празникът има на пръв поглед двоен характер: радост от спасението и болка от раздялата с Учителя. Какви чувства вълнуват учениците в момента на Възнесението, според иконата на празника?


Слайд 4

Евангелски текст: Лука 24:45-53 Как св. евангелист Лука описва двойния характер на Възнесението, като гранично събитие в Христовото дело? Да пострада – да възкръсне Грехове – покаяние и прощение Йерусалим – всички народи Възнасяне на Христос – слизане на Светия Дух Раздяла – обличане със сила отгоре


Слайд 5

Възнасянето на Христос като спасение Защо трябваше Христос да напусне учениците Си?


Слайд 6

Символ на вярата “И възлезе на небесата и седи отдясно на Отца” Какво символизира в Евангелието “дясната страна”? Притчата за овцете и козите. Матей (22:33-35) Христос – едновременно Божи Син и Човешки Син Божият Син, второто лице на Св. Троица, винаги е на небето и е едно с Отец и Светия Дух Христос се възнася, за да постави “отдясно на Бога” Своето човечество, тоест нас.


Слайд 7

Отвореното небе Адам и Ева са изгонени от Рая Облечени са в груби кожени дрехи Губят способността да общуват непосредствено с Бога Христос отваря небесата за човека Тялото Му е одухотворено Човекът сяда отдясно на Бога Христос дарява на хората много повече от това, което те са изгубили


Слайд 8

“И Аз съм с вас до свършека на света” При възнесението Си Христос не оставя хората: Обещава им Светия Дух Оставя им Църквата, която е Негово Тяло Чрез причастието с Неговите Тяло и Кръв всички християни стават едно с Него и помежду Си “Чашата на спасението ще приема и името Господне ще призова..”


Слайд 9

Христос – новият Адам Какво губят хората при грехопадението на Адам и Ева? Какво дава на хората Христос? “И тъй, който е в Христа, той е нова твар; древното премина; ето, всичко стана ново” (2 Кор. 5:17)


×

HTML:

Ссылка: