'

Ян Амос Коменски (1592-1670)

Понравилась презентация – покажи это...
Слайд 0

Ян Амос Коменски (1592-1670)


Слайд 1

Биографични данни Ян Коменски е чешки мислител и педагог,родоначалник на съвременната педагогика. Роден на 28.03.1592год. в моравското село Нивницел.Произхожда от религиозно семейство, принадлежащо към протестантската общност”Чешки братя”.


Слайд 2

Образование Започва образованието си в училището на Братята. От 1609 до 1610 Коменски учи в латинско училище. Продължава образовението си в академията на Херборн и в университета на Хайделберг.


Слайд 3

Живот и дейности През 1614 Ян Коменски става директор на училището на протестантската общност в Пршеров. На 24години става пастор и директор на друго протестантско училище във Фулнек.Там той се запознава с първата си съпруга Магдалена. През 1622 жена му и двете му деца умират от чума и през 1624 Коменски заживява в Брандис на Орлици,където се жени повторно за Мария Дорота.


Слайд 4

Живот и дейности Ян Коменски емигрира в Лешно(Полша),тъй като е преследван от католиците. Започва да работи в гимназия и се занимава с педагогическа изследователска дейност.Канен е като лектор в много университети в Европа. През 1641 заминава за Англия и и става първи президент на Харвардския универстет.


Слайд 5

Живот и дейности През 1648 се връща в Лешно,където умира и втората му жена.По-късно се жени за трети път. През 1650 подпомага организирането на масови училища в Унгария и издава “Пансофистко училище”. През 1658 издава първия илюстрован учевник ”Светът е картини” на латински език.


Слайд 6

Смърт През 1656г. се завръща в Лешно,където при пожар изгарят всичките му ценни ръкописи,както и чешко-немският речник,върху който работи през целия си живот. Умира на 15.11.1670г. в Амстердам,Холандия.


Слайд 7

Педагогически трудове Didactica magna Informatorium Maternum Eller Moder-Schola Amphiheatrum universitatis rerum Janua linguarum reserata Orbis sensualium pictus Fundamenta Grammaticae Grammatica Latina Linguarum methodus novissima Geometria. 1: Geometria theoretica. 2: Geometria practica neboli Geodesia Schola Pansophica


Слайд 8

Световно признание По време на Чешкото Възраждане през 19 век`, Ян Коменски става символ на чешката идентичност. Рожденният ден на Ян Коменски се чества в Чехия и Словакия като Ден на учителя. През 1919 г. е създаден университетът в Братислава, носещ името на Коменски, който е първото висше училище, в което започва изучаването на словашки език. Портретът на Ян Коменски се използва в редица национални символи. От 1892 г. аулата на Моравския колеж в Бетлеем (Пенсилвания) носи името Comenius.


Слайд 9

Световно признание Департаментът по образование на колежа Салем (Южна Каролина) организира ежегоден симпозиум, наречен Comenius Symposium по модерни образователни методи. ЮНЕСКО връчва медал на името на Коменски, което е едно от най-престижните международни отличия в областта на педагогиката и образователните технологии. Европейският съюз финансира програма за партньорство между училищата Comenius - European Cooperation on School Education. Училища в София, Скопие и други градове носят името на Коменски.


×

HTML:

Ссылка: