'

ПРОЕКТ “СТОЛИЧНА МРЕЖА НА УЧИЛИЩНИ ЕВРОПЕЙСКИ КЛУБОВЕ”

If you like this presentation – show it...

Slide 0

ПРОЕКТ “СТОЛИЧНА МРЕЖА НА УЧИЛИЩНИ ЕВРОПЕЙСКИ КЛУБОВЕ” Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд Проект BG051PO001/07/4.2-01/585 Енергетиката на бъдещето


Slide 1

Южен поток Южен поток представлява руско-италиански проект за газопровод за транспорт на природен газ от Русия до Италия.


Slide 2

Набуко Проекта се осъществява от компанията Nabucco Gas Pipeline International GmbH, учредена през 2004 във Виена. Първоначални акционери в компанията са: OMV (Австрия) MOL (Унгария) Transgaz (Румъния) BOTAS (Турция) Булгаргаз (България)


Slide 3

Газовата криза


Slide 4

Двете страни


Slide 5

Открытое акционерное общество "Газпром"


Slide 6

1989-92: Началото 1993-97: Пиватизация 1998-00: Скандал 2001-03: Реформите 2005-06:Правителство поеа контрол върху “Газпром”


Slide 7

Управителен съвет


Slide 8

НАК "Нафтогаз України"


Slide 9


Slide 10

История на конфликта


Slide 11

2008-2009г.


Slide 12

Последиците за крайнитепотребители


Slide 13

Слънчевата енергия Слънчевата енергия е лъчиста енергия, произведена в слънцето като резултат от ядрено-съединителни реакции. Слънчевата радиация на един квадратен метър от земната повърхност възлиза на 1360 J/s енергия или 1360 вата мощност. Като се отчита влиянието на атмосферата, тази мощност се свежда след закръгляне до 1000 вата или 1 киловат.


Slide 14

Вятърната енергия Вятърната енергия се съдържа в мощността на ветровете. Тя може да бъде превърната в механична енергия за извършване на работа като изпомпване на вода, смилане на зърно и обработване на дървен материал.Чрез свързване на въртящ се ротор с електричен генератор, съвременните вятърни турбини превръщат вятърната енергия в електрическа.


Slide 15

Водород Водородът е третият най-разпространен елемент на Земята като най-често се намира свързан във водата (H2O) и в органични съединения. Основно се получава от въглеводороди и вода и когато бива изгарян като гориво или преобразуван в електричество, се свързва с кислород, за да образува отново вода.


Slide 16

Основи на хидроенергията Течащата вода създава енергия която може да бъде уловена и превърната в електричество. Това е наречено хидроенергия Най-често срещаната хидроенергийна станция използва язовир построен на река за да съхранява водата в резервоар. Водата освободена от резервоара тече през турбина която се завърта, което от своя страна активира генераторът, който произвежда елетричество. Но хидроенергията не винаги се нуждае от голям язовир.Някои хидроенергийни станции използват просто малък канал за да канализират водата от реките през турбините.


Slide 17

Колата;Утре


Slide 18

Представете си, че годината е 2044 и управлявате своя футуристичен автомобил из софийското въздушно пространство. Движението се осъществява на много нива, а колите са безшумни, безопасни и безвредни за околната среда. Вече не ви се налага да се пазите от недобронамерени шофьори, които постоянно ви засичат отляво или отдясно. Сега обаче е още по-зле - трябва да следите за трафика под и над вас, освен за този по хоризонталата. Имайки предвид ситуацията на пътя днес, едва ли ще ви е трудно да си представите всичко това. Утешаваща е мисълта обаче, че когато всичко това се превърне в реалност, едва ли хората ще имат възможност да управляват собственоръчно своите автомобили. Тази важна функция най-вероятно ще бъде поверена на безгрешни компютърни системи, които ще сведат катастрофите и безбройните инциденти до минимум. Горе-долу това е футуристичната представа за трафика на бъдещето за повечето хора - летящи безвредни коли, напътствани от безгрешни компютри. Тя е градена дълги години от десетки писатели фантасти и режисьори, но никой не може да каже кога и дали въобще подобен сценарий ще се случи наистина. На този етап по-скоро би могло да се направи предположение за автомобилите на по-близкото бъдеще. И то само през призмата на най-авангардните и смели, но все пак реални технологии на съвремието


Slide 19


Slide 20

Източник на енергия. Който в последните сто години най-често е двигателят с вътрешно горене. След своеобразния разцвет на тази технология през миналия век днес е повече от ясно, че залезът й наближава със скоростта на болид от Формула 1. Най-вече заради опасността от изразходване на петролните залежи и замърсяването на околната среда. През последните години се прави опит за продължаване на агонията посредством повишено производство на биогорива, чиято ефективност е обект на множество спорове. А процесът по превръщането на растения в гориво сам по себе си не е решение на нарастващото отделяне на вредни емисии в атмосферата. Глобалното затопляне, покачването на цените на петрола и еволюиращото човешко съзнание са част от причините за повишеното внимание по отношение на отделяните вредни емисии. В отговор на тези притеснения през последните години се появиха автомобили, захранвани от хибридни двигатели. В най-разпространения случай тези возила са снабдени с два агрегата - един електрически и един малък двигател с вътрешно горене, който осигурява зареждането на електрическия. Подобни решения обаче са временни и предвидени основно за градски условия Под капака.


Slide 21


Slide 22

Сблъсък на интереси. Автомобилната индустрия и петролният бизнес представляват значителен процент от световната икономика. Огромни маси хора са заети с управлението, поддържането и производството в тези сфери. Именно поради тази причина налагането на алтернативни технологии е изключително трудна задача. Все още битува и схващането, че мощни компании, свързани с добива, преработката и продажбата на петрол, умишлено спъват създаването на нови системи за задвижване, каквито са електрическите двигатели или тези, захранвани от водород, или сгъстен въздух.


Slide 23

Под капака2 Електрическите двигатели са една от възможните алтернативи на съвременните задвижващи системи. Един от проектите в напреднала фаза е Tesla Roadster, разработен от Tesla Motors. Основните проблеми на технологиите от този тип са свързани с батериите - тяхното тегло, дългото време за зареждане и кратък живот. Никой от тези недостатъци обаче не е неразрешим. По-скоро е въпрос на време да се преодолеят.


Slide 24

Следващото поколение екодвигатели вече е факт, остава да се намери... резервоар за горивото им Автомобилните гиганти Texaco, Shell, BMW чрез свои собствени изследователски програми инвестират стотици милиони евро в разработването на двигател, задвижван с водород. От 2001 г. до днес правителството на САЩ е изразходвало повече от 10 милиарда долара в търсене на методи за безопасно и ефективно използване на алтернативни енергийни източници. Да съхраниш водород.


Slide 25


Slide 26


Slide 27

През последните две години се говори и за друга технология, която заплашва да отстрани от пътя си водородните, електрическите и двигателите с вътрешно горене. Тя се разработва от EEStor - американска компания, намираща се в Тексас. "Ако наречем [новата технология за съхранение на енергия] батерия, само ще я дискредитираме", казва Ян Клифърд, изпълнителен директор на Feel Good Cars. Въпросната базирана в Торонто компания се занимава с производство на електрически коли и смята да интегрира новата технология, разработена от EEStor.Устройството, върху което инженерите на EEStor се трудят, технически не е точно батерия, защото не съдържа никакви химикали и вредни материали, но притежава свойството да съхранява електричество. Ако работи, както очакват производителите му, то ще може да се зарежда за около 5 минути с енергия, достатъчна за изминаването на 500 мили срещу електричество на стойност от едва $9. Оскъдната информация по темата обаче предизвиква много съмнения и спекулации доколко това наистина е така. Въпреки всичко, ако се реализира подобен проект, това ще е голяма крачка в автомобилната (и не само) индустрия Новата технология за съхранение на енергия.


Slide 28


Slide 29

БЪДЕЩЕТО.


Slide 30

Съществуват и проекти за двигатели, работещи чрез сгъстен въздух, вода и други нестандартни изходни материали. Въпросът в тази надпревара обаче не е да се изобрети работещ мотор, а кой ще съумее да създаде такава технология, която да е едновременно продуктивна, евтина, лесна за имплементиране и екологично чиста. ЗАКЛЮЧЕНИЕ.


Slide 31


×

HTML:

Ссылка: