'

„Застапеноста на локалната вест во националните пишани медиуми“

Понравилась презентация – покажи это...
Слайд 0

„Застапеноста на локалната вест во националните пишани медиуми“ Андријана Папиќ Здружение на граѓани за културна соработка „Гласникот“ Le Courrier de la Macedoine http://balkans.courriers.info/


Слайд 1

Користени материјали „Дневник“ (15 ден.) „Утрински весник“ (15 ден.) „Нова Македонија“ (10 ден.) „Вечер“ (15 ден.) „Вест“ (15 ден.) Октомври 25 броеви Постојани рубрики: „Хроника“ („Црна хроника“ во „Вест“ и „Вечер“), „Култура“ и рубриките наменети за локални вести („Македонија“, „Република“, „Вести“) „Во фокусот“, „Актуелно“ – локални вести одвреме-навреме


Слайд 2

„Дневник“ Рубрики: „Хроника“, „Република“, „Култура“ („Во фокусот“ и „Актуелно“ – локална вест одвреме-навреме) - Статистика: 1) „Хроника“ : (78) 3.12 л.в./ ден* 2) „Во фокусот“ + „Актуелно“ : (20) 0.8 л.в./ ден* 3) „Култура“ : (30) 1.2 л.в./ ден* 4) „Република“ : (123) 4.92 л.в./ ден* Теми: комунална чистота, Св. Јован Бигорски, водовод и воден режим, дивоградби, обнова и градење (фонтани, плоштади, училишта, патишта), ловна сезона, бродската несреќа, лозарство, сточарство, користење интернет и компјутери, слепи лица итн.


Слайд 3

Најзастапени градови


Слайд 4

„Утрински весник“ Рубрики: „Актуелно“, „Македонија“, „Хроника“ и „Култура“ - Статистика: 1) „Актуелно“: (7) 0.28 л.в./ ден* 2) „Македонија“: (80) 3.2 л.в./ ден* 3) „Хроника“: (56) 2.24 л.в./ ден 4) „Култура“: (17) 0.68 л.в./ ден* - Написи од локални дописници: 97* - Теми: бродската несреќа, манастирот Св. Јован Бигорски, археологија, водовод и воден режим, високо образование, правата на пензионерите, здравство, музеи, комунална чистота, земјоделие и полјоделство, обнова (патишта, мостови, гробишта) итн.


Слайд 5

Најзастапени градови


Слайд 6

„Нова Македонија“ Рубрики: „Македонија“, „Хроника“ и „Култура“ - Статистика: 1) „Македонија“: (44) 1,76 л.в./ден 2) „Хроника“: (70) 2,8 л.в./ден 3) „Култура“: (23) 0,92/ ден* Теми: здравство, кучиња-скитници, урбанизам, основно и високо образование, празнувања, политика, животна средина, комунална чистота, локална самоуправа


Слайд 7

Најзастапени градови


Слайд 8

„Вечер “ Рубрики: „Вести“, „Црна хроника“ и „Култура“ Статистика: 1) „Вести“: (19) 0.76 л.в./ ден 2) „Црна хроника“: (94) 3.76 л.в./ ден 3) „Култура“: (19) 0.76/ ден Теми: културно наследство, Св. Јован Бигорски, протести, судски спорови, бродската несреќа (*спомнување несоодветни вести од странство во „Црна хроника“)


Слайд 9

Најзастапени градови


Слайд 10

„Вест“ - Рубрики: „Македонија“, „Црна хроника“ и „Култура“ - Статистика: 1) „Македонија“: (23) 0,92 л.в./ ден* 2) „Црна хроника“: (88) 3,52 л.в./ ден* 3) „Култура“: (24) 0,96 л.в./ ден* Теми: комунална чистота, рударство, бродската несреќа, аграр, археологија, локална самоуправа, донации, Св. Јован Бигорски


Слайд 11

Најзастапени градови


Слайд 12

Заклучок Покриеност на различни градови: „Дневник“ (36) „Утрински весник“ (25) „Нова Македонија“ и „Вест“ (x 23) „Вечер“ (13)


Слайд 13

Рубрика „Култура“


Слайд 14

Рубрика „Хроника“ (или „Црна хроника“)


Слайд 15

Рубрика „Македонија“ (или „Република“ или „Вести“)


Слайд 16

Пресек Најбројни се написите во рубриката „Хроника“ (или „Црна Хроника“) Најмалубројни се написите во рубриката „Култура“


Слайд 17

Весниците и новите медиуми Локални вести кои не се објавени во националните весници (а би требало) Блогови и веб-сајтови: bluziranje@blog.com.mk (Кавадарци) www.makmreza.com (Битола) www.prespasky.com (Преспа) www.veles.gov.mk (Велес) www.bitola.informator.ws (Битола) www.gvg.com.mk (Гевгелија) feeds.feedburner.com/prileponline (Прилеп) www.selotejp.com (Македонија) www.a1.com.mk


Слайд 18

Необјавени локални вести „Изложба на Дејан Арсовски во Прилеп“ (22.10); „Стипендии за ученици и студенти за учебната 2009/2010 година“ и „РИОН-велешките извидници повторно први“ (почеток на октомври, Велес); „Успешен настап на хорот „Стив Наумов“ во Словенија“ и „Почина Ајри Демировски“ (Битола)*


Слайд 19

Јазикот Пишаните медиуми – двојна одговорност Се` уште (а не сеуште или се уште) ! Помакедончување на странските изрази, отсуство на горни и долни наводници или пак, употреба само на горни (како во англискиот јазик), погрешна употреба на големата буква „За пропедерските изјави Владе Милчин ќе оди на суд“ (насловна на „Вечер“, 31 октомври)*


×

HTML:

Ссылка: