'

Празници и обичаи на българските граждани

Понравилась презентация – покажи это...
Слайд 0

Празници и обичаи на българските граждани Човекът и обществото трети клас


Слайд 1

Живеем с хора, които имат различни от нашите традиции и обичаи. Техните културни паметници също се различават. Джамията в София Синагогата в София


Слайд 2

Арменската църква в Пловдив Католическата църква в Пловдив


Слайд 3

Всички общности в България имат право да честват свои битови празници и да спазват обичаите си.


Слайд 4

Най-големият празник на турците и българите мюсюлмани е Курбан Байрам.


Слайд 5

Празникът се празнува 4 дни. По-заможните правят курбани като според традицията една трета от месото на жертвеното животно се раздава на бедните, с втората се гощават гости, а третата остава за семейството.


Слайд 6

Друг голям празник е Рамазан Байрам. Тове е празник на милосърди-ето, дарител-ството и благо-то дело. По тра-диция се при-готвят разнообразни сладкиши. Де-цатаобикалят къщите и съ-бират бонбони.


Слайд 7

Еврейските празници събират общността в синагогата.


Слайд 8

На Рош Ашана - Нова година, се тръби с овчи рог и се приготвят седем ястия.


Слайд 9

Любим празник на еврейските деца е Пурим, когато устройват карнавал с маски. На този празник всичко се прави на обратно - децата например могат да отидат на училище по пижами, а учителите да бъдат изпитани.


Слайд 10

Арменците честват християнските празници и важни дати от миналото си.


Слайд 11

Яйцата при арменците също се боядисват в червено, но се изписват предимно с геометрични фигури.


Слайд 12

Един от големите празници е Вартавар. Празникът е свързан с легендите за Ной и неговия ковчег, стигнал до планината Арарат. След покръстването на арменците през 301г. празникът Вартавар е обвързан с църковния празник Преображение Господне. Днес преди Вартавар започват големи приготовления. Сред обичаите на този ден са: прескачането на вода, пускането на гълъби, подаряването на цветя.


Слайд 13

Най–големият празник на ромите от всички вероизповедания е Василица. Една от легендите разказва, че Свети Василий спасил циганския род от удавяне в Червено море. В този ден циганите посрещат Новата година


Слайд 14

За ромската Нова година на трапезата трябва да има сготвена птица – гъска, пуйка или петел. Приготвя се обикновено пълнена пуйка или яхния петел с картофи. Готвачката обаче трябва да мълчи, докато готви, за да не идва зло в къщата през годината. Месят се и три погачи – едната за Бог, другата за Банго Васил, и третата за къщата.


Слайд 15

Прославили България Вежди Рашидов- склуптор Вили Казасян- музикант Астор- илюзионист Проф. Чирков- сърдечен хирург Ицках Финци- актьор Хайгашот Агасян- композитор


Слайд 16

Живеем заедно


×

HTML:

Ссылка: